Sunday, July 12, 2009

Haiwan Liar yang pelik

Haiwan Liar Aneh

Haiwan Liar Aneh, Haiwan Liar, Haiwan Liar Misteri, Haiwan Liar hantu, Haiwan Liar Misteri, Haiwan Liar seram, Haiwan Liar aneh, Haiwan Liar misteri, Haiwan Liar Misteriberhantu, Haiwan Liar menakutkan, Haiwan Liar seram, Haiwan Liar filem seram, Haiwan Liar cerita seram, Haiwan Liar cerita, Haiwan Liar gambar, Haiwan Liar foto,Makhluk Halus lagu, Haiwan Liar latar belakang, Haiwan Liar misteri nusantara, Haiwan Liar cacat, Haiwan Liar alam ghaib, Haiwan Liar dunia

Haiwan Liar Aneh

e79a87e7b5b9e6af9be78cb4 Haiwan Liar Aneh

Emperor tamarins

Emperor tamarins nama seperti kera, karena beards sangat mirip dengan maharaja Jerman Wilhelm II. Meskipun nama berasal dari joke, tetapi masih menjadi nama resmi. Tamarins ini di sebelah barat daya Amazon Basin, East Peru, Bolivia dan Brasil, sebelah utara dan barat negara bagian Acre Amazon telah ditemukan. Hidup nya pintu hutan lebat di kedalaman dari hutan hujan tropis.


e799bde99da2e7b297e5b0bee78cbf Haiwan Liar Aneh

Tepung kasar ape

Tepung kasar ape tinggal di Brazil, Guyana Perancis, Guyana, Suriname dan Venezuela. Mereka makan hampir semua buah-buahan, kacang-kacangan, biji dan serangga, tak ada taranya memiliki kemampuan untuk mengunyah dan dapat menangani semua jenis venom venom.


e8b298e7a791 Haiwan Liar Aneh

Baku Cabang

Tapir Bagian yang paling primitif yang ada Perissodactyla mempertahankan forelimb hindlimb toe asli 4 karakteristik, seperti 3 kaki. Tapir tubuh seperti babi, dapat memiliki teleskopis hidung pendek, baik di berenang dan menyelam. Bagian tapir tapir hanya ada empat jenis genus didistribusikan di kedua Asia Tenggara dan Amerika Latin.

e5a4aae999bde7868a Haiwan Liar Aneh

Minggu Bear

Matahari bear habitat dari hutan hujan tropis di Asia Selatan, mereka berdiri hanya sekitar 1,2 m tinggi, beruang terkecil adalah jenis keluarga. Secara umum, matahari tidak akan menanggung beban lebih dari 65 kg. Biologi sebagai suatu malam, matahari menanggung sebagian besar waktu sepanjang hari dan tinggal jauh dari tanah tidak tinggi pada cabang.

e79bb2e9b0bb Haiwan Liar Aneh

Buta eel

Buta eel??sebagai fisik, tetapi tertinggi kepala dan rahang yang lebih rendah, seperti alat mulut, kulit mentah dengan gigi tajam. Gills itu cystic, dengan lubang insang yang terhubung langsung dengan tekak dan eksternal gills lubang sangat jauh dari bagian belakang membuka mulut ke bagian depan tubuh di kedalaman tanpa mempengaruhi pernafasan host organisasi. Penyerapan buta parasit eel dengan dia di dalam ikan besar, dan kemudian mencari peluang menjadi ikan dari gills.

e6989fe9bcbbe9bcb4 Haiwan Liar Aneh

Star hidung mole

Star hidung mole adalah binatang kecil, hanya untuk membolehkan indikator skala miringnya sampai 50 gram, sekitar dua kali mouse. Mereka tinggal di Jalan dangkal Wetlands di timur laut Amerika Serikat dan Kanada di seluruh bagian timur yang tercakup dalam lingkungan predator bawah tanah dan di bawah.
e995b7e9bcbbe78cb4 Haiwan Liar Aneh

Monyet Belanda

Belalai monyet binatang yang unik di Asia Tenggara Kalimantan. It’s mengherankan hidung besar, salah satu laki-laki dengan usia lebih kera dan hidung lebih besar, seperti terung, sebagai bentuk akhir merah hidung. Kegembiraan mereka ketika hidung besar akan berdiri atau goyang ke atas dan ke bawah, terlihat ridiculous. Perempuan memiliki hidung normal.
?????

Elven pink armadillo

Elven pink armadillo armadillo keluarga yang terkecil spesies, ada sekitar 90-115 mm panjang (belum termasuk ekor), tubuh dengan warna putih atau pink mawar. Di habitat yang kering grasslands dari Argentina dan Pusat serta duri dan kaktus gurun dibahas. Berbahaya ketika ditemui, maka dapat di beberapa detik waktu mereka mencalonkan diri sendiri sepenuhnya terkubur.

??

Salamander

Salamander adalah yang paling terkenal Meksiko salamander. Spesies ini pertama kali diperkenalkan di Mexico City ditemukan di bawah danau. Salamander banyak digunakan dalam bidang penelitian ilmiah, karena mereka dapat regenerasi fisik.

??

Merujuk kepada monkey

Merujuk sebagai mouse monkey ukuran besar, badan panjang 36 ~ 44 cm, panjang ekor 50 ~ 60 cm dan berat dua kilogram, rambut panjang tebal, Sepia ke hitam, wajah dan perut??putih, rambut panjang dan leher yang putih tip; akhir daripada badan panjang, ekor fluffy rambut, bentuk sapu, rambut panjang 10 cm, hitam atau abu-abu; tubuh semampai; mencium kepala tumpul; telinga sangat besar, membranaceous..

????

???

Alpaca dual

Alpaca ARTIODACTYLA dromedaris unta Cabang tidak satu jenis genus. Alias llamas, no dromedaris. Ukuran domba??tinggi; leher panjang dan kasar; pertama kecil telinga tegak lurus; tubuh kembali lurus, yang berayun ekor, lanjai limbah; rambut selama 60 ~ 80 cm, adalah putih, abu-abu terang,??, Mottschulsky, 22 berbeda seperti warna hitam jenis; diproduksi di Peru dan Chile di Amerika Selatan dataran gunung.

??????????

Tarsus monkey

Bank juga dikenal sebagai Philippine tarsier monyet hidup di hutan tropis di Asia. Mereka hanya 15 cm panjang, sedangkan ekor yang sepanjang 25 centimeter. Terutama mereka yang memiliki panjang kaki yang panjang dan kaki panjang, yang sangat dapat menyesuaikan diri dan langsung naik ke atas dan jari kaki lagi memiliki alat seperti disc, yang sangat kuat pegang benda. Mereka tidak kaya, tidur tegak lurus pada batang pohon hutan

Pengalaman menguruskan Mayat

Pengalaman menguruskan Mayat

Mayat

Pengalaman menguruskan Mayat

Ada sesiapa berani pegang dan gosok mayat yang berlendir, rentung, berkecai dan putus kepala, atau memandikan jenazah mati di tali gantung, mangsa bunuh, lemas atau penghidap Aids? Siapa lagi yang sanggup kalau bukan Arbakyah Asmani, 55.

Pekerjaan yang menakut dan menjijikkan bagi kebanyakan orang itu menjadi rutin Arbakyah sejak menjadi sukarelawan di Hospital Kajang selama 25 tahun.

Dalam tempoh itu dia menguruskan hampir 12,000 jenazah atau puratanya 40 mayat sebulan, termasuk Mona Fendey, mayat tiada waris seperti jenazah warga tua yang tidak dituntut anak atau warga asing yang mati disebabkan penyakit, menjalani hukuman gantung atau kemalangan.

Tugas Arbakyah, yang memulakan khidmatnya sejak berusia 30 tahun, bukan sekadar memandikan mayat, malah menyelesaikan semua urusan berkaitan, termasuk mengafan dan menyembahyangkan jenazah pelbagai bentuk dan saiz.

Malah, ada kalanya Arbakyah perlu turut sama memantau apabila ada kubur digali semula dan mengeluarkan mayat bagi kes tertentu seperti jenazah dikebumi mengikut agama lain.

Bukan saja di hospital, di rumahnya, baik di ruang tamu, depan atau belakang turut menjadi gelanggang atau tempat menguruskan jenazah sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Sungai Kantan, Kajang, dekat sini.

Ini antara pengorbanan ibu empat cahaya mata itu yang melakukan tugasan berkenaan secara sukarela sambil turut dibantu suami dan anak yang faham tanggungjawabnya.

Sukar untuk membayangkan tugas Arbakyah sebagai kerjaya, namun kepakaran dimiliki menjadikan khidmat wanita separuh abad ini bukan saja diperlukan di Hospital Kajang, tetapi juga hospital lain di Lembah Klang, terutama menguruskan mayat yang dikategorikan ‘mati ngeri’.

Setiap hari, tidak kira siang atau malam serta lokasi kematian, dia sanggup meluangkan masa menguruskan jenazah apabila ada panggilan daripada pihak yang memerlukan. Pernah Arbakyah memandikan jenazah jam 3 pagi dan ada dalam sehari sehingga enam jenazah diuruskannya.

“Saya melakukan kerja ini (menguruskan jenazah) sejak 25 tahun lalu kerana ketentuan Allah yang membuka hati untuk ke arah ini, sekali gus memenuhi tuntutan fardu kifayah,” katanya menjawab pertanyaan kesanggupannya melakukan kerja itu secara sukarela.

Antara kes yang dikendalikan sejak 25 tahun lalu ialah mayat wanita tua yang perutnya dipenuhi ulat kehitaman apabila terbiar hampir dua minggu di rumahnya selepas meninggal dunia akibat sakit tua di Kajang pada hujung 1990-an.

“Ulat itu menjadi hitam kerana mayat sudah lama terbiar, manakala daging mayat mudah tertanggal apabila diangkat selain mengeluarkan bau sangat busuk.

“Tiada siapa pedulikan, bahkan waris tidak mahu menuntut dan enggan menanggung kos pengebumian. Sebenarnya waris dan keluarga mengaibkan jenazah dan mereka juga menyebabkan kejadian (kematian ngeri) sebegini berlaku,” katanya.

Mengenai pengendalian mayat mengerikan, Arbakyah berkata, dia pernah memandikan mayat yang hancur digilis kereta api, kemalangan, rentung, reput, mati lemas serta akibat HIV dan Aids.

“Dalam kes ini, untuk memandikan mereka ada caranya seperti dialas dengan kain putih, diletakkan kapas serta jaring supaya kulit atau daging yang tertanggal tidak dibawa air.

“Setiap cebisan daging atau anggota dimandikan seperti biasa. Bagaimanapun keadaan mereka, sebelum menjalankan tugas saya berdoa supaya dapat menjalankan tugas dengan sempurna,” katanya.

Arbakyah juga pernah memandikan anggota badan manusia seperti kaki dan tangan selain janin dan bayi.

“Saya sangat sedih apabila memandikan janin atau bayi, terutama mangsa buangan seperti anak luar nikah.

“Ada mayat tidak sempurna seperti digigit haiwan. Manakala anggota badan pula, cara mandi dan pengebumian sama, cuma tiada sembahyang kerana tuan badannya masih ada,” katanya.

Ditanya pengalaman pelik menguruskan mayat, Arbakyah berkata, dia tidak mahu mengaibkan si mati, malah apa saja perkara yang berlaku dianggap ujian dan ketentuan Tuhan.

“Ada juga ketika saya uruskan mayat, matanya terbuka dan itu antara tanda rohnya keluar.

“Namun, sebelum keluar rumah saya berdoa supaya semua lancar. Sepanjang 25 tahun, jika ada kematian, saya bawa kain kafan yang siap potongannya tanpa tahu saiz fizikal, tetapi alhamdulillah, apabila selesai dimandikan, kain itu sepadan untuk mengafan si mati,” katanya yang menganggap itu kurniaan Tuhan bagi memudahkan kerjanya.

Arbakyah pernah menguruskan jenazah wanita berusia 20-an yang dianggap masyarakat sebagai menerima aib kerana mayatnya terpaksa diusung orang ramai sambil berdiri apabila dimasukkan ke dalam lif di pangsapuri kediaman si mati.

“Hanya kerana kejadian seperti itu, pelbagai cerita timbul. Kononnya jenazah ini tidak diterima bumi, bahkan didakwa anak derhaka hingga menyebabkan perjalanan pengurusan jenazah lambat.

“Sebagai manusia, sepatutnya kita tidak boleh menghukum, hanya Allah tahu apa sebenarnya berlaku,” katanya.

Arbakyah turut menguruskan mayat warga asing beragama Islam yang meninggal dunia disebabkan penyakit, dijatuhi hukuman gantung atau kemalangan.

Menurutnya, sepanjang menguruskan jenazah, dia paling hiba dan sedih apabila mengendalikan jenazah tiada waris.

Katanya, dalam banyak kes, anak enggan menuntut jenazah ibu bapa, sebaliknya menunggu sijil mati, malah ada yang tiba selepas semua urusan pengebumian selesai semata-mata kerana tidak mahu menanggung kos pengurusan jenazah.

“Sudahlah mayat ibu atau bapa mereka tidak dihiraukan, ada yang datang jumpa minta sijil mati dan buku bank semata-mata mahu mendapatkan harta orang tua,” katanya yang kelihatan tersentuh mengenangkan peristiwa itu.

Lebih menyedihkan, kata Arbakyah, ibu bapa yang berusia dihantar ke rumah kebajikan dan anak membiarkan mereka sehingga menghembuskan nafas terakhir.

“Saya sangat tersentuh apabila berkunjung ke rumah kebajikan untuk orang tua. Apabila datang, mereka menunggu meminta wang. Bukan banyak pun, RM1 saja. Alasannya nak ke kedai.

“Lebih terharu, ada yang minta dipanggil emak dan ayah bagi menghilangkan rindu terhadap anak, malah ada yang berlinang air mata apabila saya berbuat demikian,” katanya.

Arbakyah berkata, dalam kes jenazah tiada waris, mayat dihantar ke hospital sementara polis berusaha menghubungi keluarga.

“Biasanya, dalam tempoh dua minggu mayat disimpan sementara polis berusaha menghubungi keluarga waris untuk membuat tuntutan.

“Jika tiada atau gagal mencari waris, hospital keluarkan permit perkuburan dan saya menguruskan jenazah daripada mandi, mengafan hingga ke tanah perkuburan,” katanya.

Arbakyah berkata, berdasarkan pengalaman, ada beberapa sebab ahli keluarga tidak menuntut jenazah waris mereka lantaran perselisihan faham, menukar alamat dan nombor telefon tanpa memaklumkan pihak berkenaan, selain keluarga tidak menerima mereka yang dijangkiti HIV atau Aids.

Selain itu, faktor orang tua yang tidak faham keadaan dan kehidupan anak hari ini juga boleh menjadi punca jenazah tidak diuruskan warisnya.

“Saya selalu ingatkan, kita jangan hukum seseorang itu melulu, mungkin mereka ada salah dan silap di dunia, tetapi di sisi Allah kita tidak tahu mungkin dia lebih baik daripada kita,” katanya.

Arbakyah menjelaskan, setiap mayat diuruskan perlu dikenakan bayaran bagi menampung kos penyediaan keperluan dan pengebumian. Setiap mayat dikategorikan kepada tiga jenis iaitu normal, kritikal dan penyakit berjangkit.

Untuk mayat normal, bayarannya RM730 bagi lelaki manakala perempuan RM780, sementara kritikal seperti kemalangan RM1,000 (lelaki) dan RM1,050 (wanita) serta penyakit berjangkit RM1,050 (lelaki) dan RM1,100 (wanita).

Arbakyah berkata, pengurusan jenazah wanita lebih mahal berbanding lelaki kerana penggunaan lebih banyak kain.

Menurutnya, bagi jenazah tiada waris atau tidak dituntut, kosnya ditanggung majlis agama Islam negeri dan jika membabitkan warga asing, kes itu dirujuk ke kedutaan berkenaan.

Mayat, Mayat misteri, Mayat foto, Mayat gambar, Mayat video, Mayat kawan, Mayat toyo, Mayat artis, Mayat cari, Mayat melayu, Mayat layu,

Hingga ke Akhir Hayat

Hingga Akhir Nanti

mayat Hingga Akhir Nanti

Tak tau samada ini makwe atau bini dia yang dah meninggal. Kenapa dia masih mahu mengambil gambar begini, tak tau lah.

Sup Bayi di China

Gambar Sup Bayi di China

sup bayi 2 Gambar Sup Bayi di China

sup bayi 3 Gambar Sup Bayi di China

sup bayi 4 Gambar Sup Bayi di China

sup bayi 5 Gambar Sup Bayi di China


Gambar Makhluk halus yang menyeramkan

Gambar Makhluk halus yang menakutkan

Gambar Makhluk halus yang menakutkan, makhluk halus. hantu, makhluk halus seram, makhluk halus misteri, berhantu, makhluk halus menakutkan, kisah seram, filem seram, makhluk halus cerita seram, makhluk halus cerita, Ymakhluk halus gambar, makhluk halus foto, makhluk halus lagu, makhluk halus latar belakang, makhluk halus misteri nusantara

Gambar Makhluk halus yang menakutkan

1238137504 907795866 Gambar Makhluk halus yang menakutkan

1238137506 1908123466 Gambar Makhluk halus yang menakutkan

1238137506 1289457402 Gambar Makhluk halus yang menakutkan

123813750717083670 Gambar Makhluk halus yang menakutkan

12381375081013220518 Gambar Makhluk halus yang menakutkan

12381375092076507766 Gambar Makhluk halus yang menakutkan

Misteri Batu Hajar Aswad

Misteri Batu Hajar Aswad

Misteri Batu Hajar Aswad,Misteri Batu Hajar Aswad cerita,Misteri Batu Hajar Aswadgambar, Misteri Batu Hajar Aswad foto,Misteri Batu Hajar Aswad latar belakang,

Misteri Batu Hajar Aswad

Neil Amstrong telah membuktikan bahwa kota Mekah adalah pusat dari planet Bumi. Fakta ini telah di diteliti melalui sebuah penelitian Ilmiah.

Ketika Neil Amstrong untuk pertama kalinya melakukan perjalanan ke luar angkasa dan mengambil gambar planet Bumi, di berkata : “Planet Bumi ternyata menggantung di area yang sangat gelap, siapa yang menggantungnya ?.”

101639 f520 Misteri Batu Hajar Aswad

Para astronot telah menemukan bahwa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi, secara resmi mereka mengumumkannya di Internet, tetapi sayang nya 21 hari kemudian website tersebut raib yang sepertinya ada asalan tersembunyi dibalik penghapusan website tersebut.

Setelah melakukan penelitian lebih lanjut, ternyata radiasi tersebut berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka’Bah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infinite ( tidak berujung ), hal ini terbuktikan ketika mereka mengambil foto planet Mars, radiasi tersebut masih berlanjut terus. Para peneliti Muslim mempercayai bahwa radiasi ini memiliki karakteristik dan menghubungkan antara Ka’Bah di di planet Bumi dengan Ka’bah di alam akhirat.

Di tengah-tengah antara kutub utara dan kutub selatan, ada suatu area yang bernama ‘Zero Magnetism Area’, artinya adalah apabila kita mengeluarkan kompas di area tersebut, maka jarum kompas tersebut tidak akan bergerak sama sekali karena daya tarik yang sama besarnya antara kedua kutub.

Itulah sebabnya jika seseorang tinggal di Mekah, maka ia akan hidup lebih lama, lebih sehat, dan tidak banyak dipengaruhi oleh banyak kekuatan gravitasi. Oleh sebab itu lah ketika kita mengelilingi Ka’Bah, maka seakan-akan diri kita di-charged ulang oleh suatu energi misterius dan ini adalah fakta yang telah dibuktikan secara ilmiah.

Penelitian lainnya mengungkapkan bahwa batu Hajar Aswad merupakan batu tertua di dunia dan juga bisa mengambang di air. Di sebuah musium di negara Inggris, ada tiga buah potongan batu tersebut ( dari Ka’Bah ) dan pihak musium juga mengatakan bahwa bongkahan batu-batu tersebut bukan berasal dari sistem tata surya kita.

Dalam salah satu sabdanya, Rasulullah SAW bersabda, “Hajar Aswad itu diturunkan dari surga, warnanya lebih putih daripada susu, dan dosa-dosa anak cucu Adamlah yang menjadikannya hitam. ( Jami al-Tirmidzi al-Hajj (877) )

hajaraswad2 Misteri Batu Hajar Aswad

kabah interior1 Misteri Batu Hajar Aswad


Jin Dalam Botol

Gambar Jin Dalam Botol

genie in bottle Gambar Jin Dalam Botol

Jika diperhatikan dengan teliti di bahagian atas botol kita boleh nampak bayangan jin. Jin ini telah ditangkap dalam satu kes kerasukan yang berlaku baru-baru ini.

Gambar Haiwan aneh

Gambar Haiwan aneh

1234319085 20274156061 Gambar Haiwan aneh

Dunia pada beberapa hewan aneh, aneh cara untuk memastikan bahwa Anda tidak dapat mengharapkan untuk membaca, tidak percaya, lihat bawah. Panjang terkulai Mouse (Long terkulai Jerboa) gurun ini, “Mickey Mouse”, ekor yang sangat panjang, terutama digunakan untuk melompat kembali. Ia ditemukan di gurun di Mongolia, adalah salah satu spesies langka.

1234319086 20274156062 Gambar Haiwan aneh

Kura-kura Matamata (Matamata Turtle) daun, yang juga dikenal sebagai kura-kura, tumbuh di rawa-rawa Matamata, biasanya di air dangkal, tempat kegiatan, yang dinyatakan di permukaan hidung bernafas.

1234319087 20274156063 Gambar Haiwan aneh

Penyanyi raksasa lembut dimeriami turtle (Pelochelys cantorii) penyanyi raksasa lembut dimeriami turtles milik raksasa lembut tempurung kura-kura, dapat tumbuh menjadi sekitar 2 meter panjang, melebihi berat 50 kg, perkembangan banyak di pedalaman, di sungai atau makanan tepi sungai.

1234319088 20274156064 Gambar Haiwan aneh

Indonesiana Guinea babi (Patagonian Cavy) tikus besar, tampak sedikit seperti kelinci, tetapi juga sedikit seperti keledai. Tinggal di Argentina dan Tengah dan Selatan-gersang rumput dan gurun.

1234319089 20274156065 Gambar Haiwan aneh

Saiga Antelope (Saiga Antelope) Saiga Antelope yang serius hewan terancam punah, diperkirakan hanya sekitar 50.000.

1234319090 20274156066 Gambar Haiwan aneh

Star hidung mole (Bintang nosed mole) Bintang mole hidung tinggal di tempat-tempat yang lembab, makan invertebrata, serangga air, cacing dan mollusks, lahir master dapat berenang di kolam, sungai tempat.

1234319091 20274156067 Gambar Haiwan aneh

Sebagai shrews (Gajah tikus) mereka secara luas di seluruh Afrika Selatan, hampir semua lingkungan mereka dapat bertahan.

1234319092 20274156068 Gambar Haiwan aneh

Long-billed Echidna (Long-Echidna berparuh) dibesarkan di New Guinea dari panjang paruh Echidna adalah mamalia, di sini adalah sangat umum hewan.

1234319094 20274156069 Gambar Haiwan aneh

ink Armadillo (Pink Fairy Armadillo) pink armadillo tinggal di Argentina, dan makanan, dan terutama ants ant larvae

Si Tanggang

Si Tanggang

blog-misteri.blogspot.com_si tanggang2

Si Tanggang

Si Tanggang (ataupun “Si Tenggang”) adalah sebuah cerita dongeng atau cerita lagenda masyarakat Melayu. Ia mengisahkan kehidupan seorang pemuda bernama Si Tanggang yang menderhaka kepada ibunya, dan akhirnya bertukar menjadi batu setelah disumpah oleh si ibu dengan izin Tuhan.Dongeng ini dikenali juga dengan beberapa nama lain, antaranya Malin Kundang atau Malim Kundang (Minangkabau) dan Nakhoda Manis (Brunei). Masing-masing merupakan versi yang sedikit berbeza, tetapi memiliki isi cerita yang sama, iaitu balasan kepada manusia yang menderhakai ibunya.

Beberapa tempat di Kepulauan Melayu dikaitkan dengan dongeng Si Tanggang. Antaranya ialah Jong Batu di Brunei, Batu Caves di Malaysia, dan Batu Malin Kundang di Pantai Air Manis, Padang, Sumatera Barat. Tempat-tempat ini, menurut kepercayaan masyarakat setempat, mengandungi bekas sejarah Si Tenggang menjadi batu.

Serba sedikit mengenai cerita ini… Si Talang dan Si Deruma merupakan bapa dan ibu kepada seorang anak lelaki yang bernama Si Tanggang. Mereka hidup sebagai keluarga nelayan di tepi pantai (dalam sesetengah versi: sungai). Kehidupan mereka amatlah miskin. Si Tanggang merupakan seorang kanak-kanak yang bercita-cita tinggi. Dia selalu berkhayal untuk menjadi kaya dan terkenal. Akan tetapi, keadaan hidupnya yang serba kekurangan dan ketiadaan peluang menjadi penghalang kepada cita-citanya.

Pada suatu hari, ketika sudah dewasa, Si Tanggang terlihat sebuah kapal besar berlabuh di muara sungai yang berhampiran dengan rumahnya. Si Tanggang pun pergi mencuba nasib, dia berjumpa dengan nakhoda kapal itu dan meminta untuk dijadikan anak kapalnya kerana itulah peluang yang ada untuk mencapai cita-citanya. Nakhoda kapal itu terus bersetuju kerana telah melihat kecekapan Si Tanggang bersampan dan bekerja.

Walaupun Si Talang dan Si Deruma amat keberatan untuk melepaskan Si Tanggang belayar mengikut kapal nakhoda itu, mereka terpaksa mengalah. Si Tanggang berjanji akan kembali ke kampung setelah menjadi kaya.

Si Tanggang melakukan apa sahaja kerja yang diperintahkan oleh Nakhoda. Nakhoda amat suka dengan Si Tanggang kerana dia sangat rajin bekerja. Lalu, Si Tanggang pun diambil sebagai anak angkatnya. Apabila Nakhoda menjadi uzur, maka Si Tanggang dilantik menjadi nakhoda baru. Dia dipanggil Nakhoda Tanggang.

Si Tanggang memiliki kecekapan dalam berniaga. Dia menjadi kaya raya dan namanya menjadi terkenal. Namanya sampai ke telinga Sultan dan dijemput ke istana. Sultan amat menyukai akan Si Tanggang kerana bakat dan kepintarannya. Tidak lama kemudian, Sultan mengahwini puterinya dengan Si Tanggang. Si Tanggang membawa isterinya berlayar ke banyak tempat di merata negeri.

Pada suatu hari, kapal Si Tanggang berlabuh di muara sungai kampung asal-usulnya. Orang kampung mengetahui nakhoda kapal itu Si Tanggang. Mereka pun memberitahu kepada orang tuanya.Gembira dalam hati, Si Talang dan Si Deruma pun pergilah berkayuh sampan menuju ke kapal Nakhoda Tanggang. Apabila tiba di kapal, seorang anak kapal melarang mereka naik. Seketika kemudian, Si Tanggang muncul dengan isterinya. Si Tanggang malu melihat keadaan ibu dan bapanya yang daif lagi hina itu di hadapan isterinya. Si Talang dan Si Deruma memanggil-manggil Si Tanggang, akan tetapi dia berpura-pura tidak kenal mereka. Isterinya bertanya mengenai mereka, tetapi Si Tanggang telah berbohong mengatakan bahawa ibu dan bapanya sudah lama meninggal dunia, disebabkan terlalu malu untuk menjelaskan asal usul dirinya itu.

Si Tanggang menghalau ibunya dengan biadap dan dengan cara yang tidak sepatutnya seorang anak lakukan terhadap orang tua. Si Talang dan Si Deruma berdayung ke tepi dengan perasaan sedih dan kecewa. Apabila tiba di daratan, Si Deruma memandang ke langit dan memengangkat kedua-dua belah tangannya, kemudian berseru, “Oh, Tuhan! Tunjukkanlah kepada Si Tanggang bahawa akulah ibu kandungnya.”

Tiba-tiba petir berdentum dan angin bertiup kencang. Kapal Si Tanggang terumbang-ambing akibat air yang bergelora. Ketika itulah, Si Tanggang berasa kesal. Dia sedar Tuhan telah memperkenankan doa ibunya. Dia akan menerima balasannya kerana telah menderhaka. Akhirnya, dia berteriak kepada ibunya supaya diampuni. Akan tetapi, penyesalannya itu sudah tidak berguna lagi. Segalanya sudah terlambat. Kapalnya pecah akibat dipukul oleh ombak yang kuat. Apabila ribut reda, Si Tanggang, isterinya, kapalnya, dan semua anak kapalnya telah bertukar menjadi batu.

Apakah pengajaran yang dapat kita ambil dari cerita Si Tanggang? Kedua orang tua kita seharusnya kita layan dengan baik. Walaupun mungkin mereka sudah tua dan miskin, janganlah kita memandang mereka dengan sebelah mata. Semasa kita masih bayi, kita telah dijaga dan dibelai dengan sepenuh kasih sayang sehingga kita dewasa. Tanpa mereka mana mungkin kita boleh melihat dunia yang serba indah ini. Doa yang dilafazkan dari mereka penuh dengan keberkatan. Sayangilah mereka sementara mereka masih ada dan jika mereka sudah tiada, hadiahkanlah pahala untuk mereka. Semoga anak-anak kita juga akan mencontohi apa yang kita lakukan itu.

Misteri Mimpi

Misteri jumpa kepingan emas

du 10.1 Misteri jumpa kepingan emas

Misteri jumpa kepingan emas

Seorang lelaki yang cuma dikenali sebagai Muslim dan dua rakannya menemui kepingan emas selepas dia mendapat mimpi aneh. Sejak itu, rumah lelaki itu dikunjungi oleh sejumlah tetamu yang mahu melihat sendiri kepingan emas yang ditemuinya di sebatang parit ketika menggali tanah di Desa Kalimas, Pontianak, Kalimantan.

Sebelum menemui kepingan emas itu, Muslim menyatakan dia bermimpi didatangi lapan ular dengan tujuh daripadanya berjaya dibunuh. Menurutnya, dalam mimpi itu, seekor ular lagi dilemparkannya ke luar rumah. “Saya turut bermimpi diserang penyengat dan naik sampan besar di sungai di depan rumah saya,” katanya.

Rakannya, Rumbaka menyatakan dia juga bermimpi aneh tetapi menyangka ia merupakan petunjuk untuk membeli nombor ekor tetapi tidak pernah menang apabila membelinya. Namun dia menemui kepingan emas yang bersegi dan berwarna kekuningan ketika menggali parit di tempat Muslim menemui barangan berharga itu.

Seorang lagi rakan Muslim, Musa menemui satu kepingan dipercayai emas yang mempunyai wajah Semar iaitu satu watak dalam wayang kulit Jawa dalam telur berwarna kuning ketika menggali dekat kawasan sama. Seorang penduduk, Yani menyatakan barangan yang mempunyai nilai sejarah kerap ditemui di kawasan itu.

Masyarakat Barat fobia angka 13

Masyarakat Barat fobia angka 13

No 13th floor Masyarakat Barat fobia angka 13

Masyarakat Barat fobia angka 13

Bukan sahaja masyarakat Melayu mempunyai kepercayaan tentang perkara mistik. Masyarakat barat juga tidak terkecuali. Pasti sahaja perasaan pelik dan hairan akan muncul apabila kita berhadapan dengan situasi di bawah ini :

Sebaik memasuki lif di sebuah bangunan tinggi dan ketika jari ingin menekan butang lif berkenaan, didapati terdapat nombor tingkat yang seolah-olah hilang pada aturannya. Tingkat nombor 10 ada, nombor 11 ada, nombor 12 pun ada tetapi kemudian terus ke nombor 14. Ke mana menghilangnya tingkat bernombor 13?

Demikianlah keadaan di kebanyakan bangunan di Amerika Syarikat (AS) dan Kanada – bangunan tinggi di kota besar yang terletak di kedua-dua negara terbabit tidak memiliki tingkat bernombor 13. Situasi tersebut amat menghairankan tetapi itulah satu fenomena pelik yang melanda kebanyakan masyarakat Barat atau mungkin ramai penduduk di seluruh dunia. Mereka percaya bahawa angka 13 adalah angka yang membawa malang, angka yang disumpah dan ‘berhantu’ sehingga menyebabkan penggunaan angka berkenaan akan membawa malang atau maut kepada mereka yang menggunakannya.

Kajian terhadap fenomena pelik yang melanda manusia itu menyebabkan fobia terhadap angka 13 digelar ‘Triskaidekaphobia’ malah lebih pelik adalah wujud pula fobia terhadap hari Jumaat yang jatuhnya pada 13 hari bulan yang diklasifikasikan sebagai ‘paraskavedekatriaphobia’ atau ‘friggatriskaidekaphobia’. Kepercayaan masyarakat Barat kononnya angka 13 sebagai angka sick, disumpah dan berhantu dipercayai bermula daripada ajaran Kristian apabila Iblis iaitu ketua syaitan pada asalnya dianggap sebagai malaikat ke-13 tetapi ia digugurkan kerana menderhaka kepada Tuhan.

Selain itu, pada majlis ‘Santapan Terakhir’ yang dipercayai dalam doktrin agama Kristian, rakan yang mengkhianati Jesus iaitu Judas adalah lelaki yang ke-13 duduk di meja makan. Ketika ahli sihir Rom purba menyeru kehadiran syaitan pula, mereka akan berkumpul seramai 12 orang dan orang ke-13 yang hadir pada upacara itu adalah jelmaan syaitan. Sesetengah penyelidik beranggapan bahawa fobia terhadap angka itu berasal daripada kepercayaan tahyul manusia pada zaman kuno. Manusia pada zaman itu dikatakan mengira sehingga nombor 12 atau sedozen dan angka selepas itu iaitu dikatakan mewakili unsur ghaib.

Masyarakat Barat mengira angka yang diberi nama sehingga angka terakhir adalah 12 atau ‘twelve’ dan angka seterusnya iaitu bermula angka 13, dimulai dengan gabungan angka iaitu ‘thirdteen’, ‘fourteen’ dan seterusnya. Kiraan bulan dalam setahun juga sehingga bulan ke-12 dan tidak ada bulan ke-13. Selain itu, kepercayaan terhadap sumpahan angka 13 turut berasal daripada pegangan kaum Vikings. Dikisahkan bahawa ketika 12 dewa Norse sedang mengadakan majlis makan malam, tiba-tiba datang Loki iaitu dewa yang tidak diundang ke majlis berkenaan.

Loki dianggap tetamu ke 13 pada majlis itu dan menjadi perancang utama pembunuhan Baldr, dewa kegembiraan. Kematian Baldr menyebabkan seluruh dunia menjadi gelap dan hari itu tidak lagi disinari kegembiraan atau dengan kata lain adalah hari itu sick dan malang. Menerusi kisah berkenaan jugalah wujudlah kepercayaan tahyul kononnya apabila 13 orang berkumpul, maka seorang daripada mereka akan mati.

Fobia itu diperkuatkan lagi dengan beberapa kejadian aneh yang berlaku membabitkan angka 13 terutama membabitkan hari Jumaat yang jatuh pada tarikh hari itu. Penahanan dan pembunuhan pasukan Knights Templar dalam perang salib berlaku pada hari Jumaat, 13 Oktober 1307.

Pada Jumaat 13 Oktober 1066 juga menjadi hari terakhir pemerintahan King Saxon Harold II sebelum dia dibunuh Duke of Normandy, William. Ekspedisi ke bulan menggunakan pesawat Apollo 13 dianggap gagal kerana ia menyandang nombor 13 malah diterbangkan pada jam 13:13 EST pada 11 April 1970. Seorang lelaki iaitu Arnold Schoenberg yang menderita triskaidekafobia didapati lahir dan meninggal pada tanggal 13 hari bulan.

Disebabkan berlakunya pelbagai kejadian aneh itu menyebabkan semakin ramai percaya bahawa 13 adalah angka yang disumpah dan berhantu manakala hari Jumaat yang jatuh pada 13 hari bulan dianggap hari yang sick oleh penganut Kristian termasuk masyarakat British, Jerman, Polish, Bulgaria dan Portugis.

Malah, fobia terhadap angka berkenaan tidak saja melanda orang bawahan tetapi pengarah syarikat dan kalangan intelektual. Akibatnya ada pengusaha syarikat penerbangan yang tidak menyediakan kerusi penumpang bernombor 13, syarikat pembinaan yang tidak membina bangunan yang memiliki tingkat 13, pintu ke-13 atau premis bernombor 13.

Dalam perlumbaan Formula One dan banyak perlumbaan lain, tiada kenderaan yang membawa nombor 13 malah syarikat program komputer, Microsoft digembar-gembur kononnya melangkau versi produk Microsoft Office ke 13 mereka disebabkan fobia berkenan.

Daripada Microsoft Office 12, mereka dijangka akan terus mengeluarkan Microsoft Office 14. Institut Fobia dan Pengurusan Tekanan AS di Utara Carolina menyatakan bahawa pelbagai industri di negara itu kerugian antara AS$800 hingga AS$900 juta pada hari Jumaat yang jatuh pada 13 hari bulan berikutan ramai penduduk enggan menaiki penerbangan atau keluar rumah pada hari itu.

Justeru, benarkah angka 13 adalah angka yang sick, disumpah atau berhantu? Persoalan itu saya ajukan kepada seorang rakan yang kerap menggunakan angka 13 dalam kehidupannya. Jersi sukannya bernombor 13, nombor telefonnya juga memiliki angka 13 dan banyak lagi kaitan nombor itu dengannya.

INFO: Fobia terhadap angka

• Selain angka 13, ada masyarakat China, Jepun dan Korea yang fobia terhadap angka empat kerana dalam bahasa Mandarin atau bahasa Tionghua, sebutan ‘empat’ dan ‘mati’ adalah sama.

Sebilangan pihak masih memutarbelitkan fakta ini dengan menyebut bahawa angka ‘4′ disebabkan dari angka 13 yang dicampur iaitu ‘1+3 = 4′.

• Dalam budaya masyarakat Itali, angka 17 dianggap sick atau disumpah. Angka roman 17 atau XVII boleh ditukar kepada VIXI yang bermaksud ’saya pernah hidup’ dalam bahasa latin atau maksudnya ’sekarang saya sudah mati’.

• Di Sepanyol, 13 turut dianggap angka yang sick tetapi bukan pada hari Jumaat. dalam kepercayaan mereka, hari Selasa yang jatuh pada 13 hari bulan dianggap hari yang sick atau disumpah.

Misteri

Misteri Wanita bertudung Bahu Jalan

Misteri Bahu Jalan

kereta10  Misteri Bahu Jalan

Misteri Bahu Jalan

Pihak EMPV telah membuat ops. perangkap laju di km 21.0 arah utara pada 04 november 2002 jam 17:41 dalam cuaca hujan gerimis, anggota polis yang bertugas L/kpl Jaafar dapati tiada sebarang kenderaan yang berhenti atau rosak dikawasan sekitar dalam tempoh lima jam.

Selepas beliau tamat tugas jam 22:00 malam beliau dapati dalam salah satu gambar yang dicuci disamping gambar kenderaan yang melakukan kesalahan had laju 128 kph, terdapat gambar seorang wanita bertudung di bahu jalan dan hingga kini menjadi misteri.

PETA DUNIA DI BADAN LEMBU

PETA DUNIA DI BADAN LEMBU

petaduniadilembu PETA DUNIA DI BADAN LEMBU

PETA DUNIA DI BADAN LEMBU

Sesungguhnya Allah itu maha berkuasa , pencipta sekalian alam. Segala ciptaannya tiada bandingan. Peta dunia atau apa-apa peta sekalipun biasanya kita dapat melihat pada Atlas.Pernahkah anda melihat keajaiban ini?

Tentu tidak, namun ini adalah suatu kebenaran yang menunjukkan Allah itu agung dan bijaksana. Seekor lembu yang badannnya terdapat satu lakaran jelas peta dunia yang sama kalau ia dilihat dalam atlas. Ia amat luar biasa tetapi inilah yang dikatakan kekuasaan Tuhan.

Khinzir beranak manusia

Nasib bayi khinzir

Bayi Khinzir

Nasib bayi khinzir

Kejadian seekor khinzir melahirkan anak yang memiliki tubuh separuh manusia menggemparkan masyarakat antarabangsa terutama di kalangan doktor. Sebaik sahaja berita ini disebarkan secara meluas, ramai di kalangan doktor dari Amerika Syarikat dan Kanada dikejarkan ke bekas negara Soviet Union itu untuk memeriksa bayi lelaki yang memiliki tubuh separuh khinzir dan separuh manusia itu.

Anak khinzir yang dinamakan Alexander, seberat 3 kg dan mempunyai muncung serta rambut seperti bulu khinzir. Sepasang kakinya adalah normal dan tangannya menyerupai tangan binatang (kaki). Kajian baka menunjukkan bayi itu memiliki kromosom manusia dan khinzir. Dia mempunyai otak manusia dan adakala menangis seperti bayi normal tetapi ada kalanya dia mendengus seperti khinzir di dalam kandang.

Menurut laporan, anak khinzir itu dilahirkan hasil ujikaji genetik ganjil yang dijalankan oleh penternak khinzir, Yuri Tenchin yang menyuntik air mani manusia pada dua ekor khinzir. Ujikaji aneh yang dibuat enam bulan lalu itu berjaya membuatkan seekor khinzir melahirkan bayi khinzir perempuan tetapi mati ketika dilahirkan.

Menurut Tenchin, dia menjalankan ujikaji itu untuk membaiki baka mutu khinzir. Dia mahu menghasilkan spesis khinzir yang mampu menjaga diri mereka sendiri.

Ujian genetik ini menimbulkan kemarahan pemimpin agama kerana manusia tidak berhak campur tangan dalam urusan Tuhan.
Beberapa pakar dari Amerika dan Kanada bagaimanapun berpendapat kewujudan bayi khinzir itu mungkin berpunca daripada kesan radioaktif yang menyelaputi Ukraine selepas kejadian kebocoran kilang nuklear Chernobyl pada April 1986.

Menurut pakar radiasi, dia tidak fikir dalam apa cara kebetulan sekalipun ia boleh terjadi. Ini kerana Alexander dilahirkan di bandar Slavutich, 160km dari reaktor Chernobyl.

Adalah mustahil seekor khinzir boleh mengandungkan anak manusia. Alexander dilaporkan lebih gembira menjalani kehidupan sebagai seekor khinzir daripada seorang bayi. Dia gemar bergelumang dengan lumpur dan mengotori makanannya.

Cara dia makan tidak ubah seperti khinzir. Dia menghulurkan muncung kepada makanan sambil tangannya mencarik-carik meja.

KUCING BERKEPALA DUA

KUCING BERKEPALA DUA

2facecat KUCING BERKEPALA DUA

KUCING BERKEPALA DUA

Kucing ini dilahirkan di Bensalem, Pennsylvania pada hari Rabu oleh ibunya ‘Buff Buff”. Kucing ini mempunyai 2 mulut, 2 pasang mata dan 2 hidung pada satu kepala.

Apabila keempat-empat matanya terbuka ia akan berkelip. Dengan kekuasaan Allah, ia boleh melihat dengan jelas.

Lelaki Tanpa Tempurung Kepala

Lelaki Tiada Tempurung Kepala

nt060708002 Lelaki Tiada Tempurung Kepala

Seorang laki-laki di Kalkuta India , setelah terkena sengatan listrik burns, tempurung kelapa dapat dibuka seperti diatas.

Bersanding Dengan Mayat

Bersanding dengan Mayat

hantu cina Bersanding dengan Mayat

Berasal dari tahun 1920-an, dari sebuah desa di Cina. Umur sang gadis 17 tahun. Ia berasal dari keluarga yang berada dan kaya-raya. Oleh itu, dengan kekuatan wang, ia berhasil mendapatkan lelaki idamannya.

Pria tersebut berumur 19 tahun, dan cukup populer di mata para gadis-gadis karena ketampanannya. Mereka bertunangan, tetapi upacara pernikahan secara resmi Belum terlaksana, dan sang gadis meninggal karena demam tinggi pada Tahun 1922.

Sang pria tidak ingin menjalani ritual tradisional menikah Dengan orang wang telah mati, dan memutuskan untuk melarikan diri dan menjadi tentera. Tetapi, seperti telah disebutkan, sang gadis berasal dari Keluarga yang kaya, dan anggota keluarganya berhasil membawa sang pria untuk kembali, kemudian sang pria dipaksa untuk menjalani ritual menikah dengan Gadis yang telah mati. Foto ini diambil pada tengah malam, ketika sang gadis telah mati selama 6 hari.

Mereka harus menyangga tubuh sang gadis dengan papan kayu, Agar dapat berdiri dengan tegak. Perhatikan bahawa kaki sang gadis tidak menyetuh Tanah secara penuh ? Dan juga, 2 baris huruf Cina, satu barisnya di Tulis secara terbalik, yang dikatakan diperuntukkan bagi yang telah mati. Mereka mengatakan jika anda menatap foto dengan waktu relatif Lama dan jika sang gadis tersenyum balik kepada anda, hal buruk akan Terjadi kepada anda. Ini karena sang pria tidak ingin menjalani ritual tersebut, namun, sang pria sangat miskin, dan tidak dapat melakukan apapun pada waktu itu.

Sang gadis sangat mencintainya, dan memaksanya untuk bertunangan. Menyeramkan ??? Anda yang menentukan… Saya tidak merasa Ataupun melihat sang gadis tersenyum balik kepada saya… Anda ???